Våre råvarer

Vi lager våre produkter som man gjør hjemme, men i mye større gryter.

Vi bruker ingen konserveringsmidler eller fyllstoffer/tilsetningstoffer, kun råvarer du kan finne i ditt eget kjøkken.

Potet, gulrot og løk leveres fersk fra bøndene vi samarbeider med.

Vi skreller og kutter, og lar de koke i gryta sammen med fisk eller kjøtt. 

Det er derfor vi får den gode hjemmelagdes smaken.


Nedenfor kan du lese om hvor råvarene kommer fra og hvorfor vi har valgt å bruke disse.

Fisk

Fisk

Vi bruker Alaska Pollock i vår bacalao. Dette er en vill torskefisk (en fisk i torskefamilien) som finnes i rike forekomster i Stillehavet. Vi mottar frossen fileter som vi tiner, salt-modner og tørker selv på fabrikken i Folldal. 

Årsaken til av vi ikke bruker norsk torsk er flere. Klippfisk av norsk torsk er en svært kostbar råvare og produktet ville blitt betydelig dyrere ved bruk av denne råvaren. Ved å bruke Alaska Pollock blir prisen på produktet i butikk mye hyggeligere. Faktisk er vår bacalao en av Norges rimeligste ferdigretter og gjør det mulig for mange å lage seg et enkelt fiskemåltid i hverdagen.

I industrien må vi ivareta mattryggheten ved å koke til en høy temperatur. Den norske torsken (Gadus morhua) tåler ikke det. Da blir den tørr og smakløs. Alaska Pollock derimot koker uten å bli tørr, og tar også til seg de gode smakene fra sausen. 


Vår bacalao var ble lansert i 1997 som første ferske, ferdige bacalao. Den gangen var det fult lovlig å kalle klippfisk av Alaska Pollock for klippfisk. Derav navnet Ekte Bacalao. Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer ble først i 2017 endret slik at betegnelsen saltfisk, klippfisk og saltet fisk kun kan brukes for spesifikke arter (bl.a. torsk, sei, lange, brosme, hyse, skjellbrosm m.fl.). 

Reinsdyr

Kvernet VILTkjøtt

Kjøttet kommer fra Stensaas Reinsdyrslakteri  på Røros. De kverner en egen farse til oss bestående av 50% reinsdyrkjøtt, 30% elg og 20% storfe-fett. 

Elgen lever i skog og på fjellet og staten har fastsatt årlige jaktkvoter og Stensaas Reinsdyrslakteri mottar mange av disse. Folldal er en av Norges mest elg-rike områder.  Vi får elg fra hele regionene. Reinen løper fritt på Rørosvidda, men dette  er tamrein, som blir sanket hver høst til slakt eller de får leve videre som livdyr. 

Storfe-fettet er tilsatt fordi litt fett må til for smakens skyld.

Fløte

Fløte, Rømme og smør

 Vår viltgryte inneholder norske meieriprodukter. Vi bruker økologisk fløte og rømme  fra Rørosmeieriet. Smøret er fra Tine.

Potet

Potet

For oss er det viktig å bruke ferske norske grønnsaker. Vi kjøper derfor potet fra Revtal i Vestfold. Bonden dyrker nok potet til å sikre oss forsyninger hele året! Tidligere fikk vi leveranser fra bønder i Innlandet. Dessverre er det ingen av dem som er leveringsdyktige hele året. Vi løper da en risiko for å måtte bruke utenlandske poteter - det ønsker vi ikke.

Gulrot
Løk

Løk og gulrot

Løk og gulrot kommer bra bønder i Toten-området i Innlandet fylke. Vår samarbeidspartner gjør sitt beste for å sikre oss norske varer hele året. Dette har ofte gått bra, men i dårlige år må det importeres noe midt på sommeren. Da er gjerne lagrene tomme for norsk løk og gulrot.

Tomat

Tomatpuré

Tomatpuréen kommer fra Portugal. Norge har ikke naturgitte forutsetninger for å produsere tomatpuré. 

Tomatpuré er sunt fordi nedkokingen av tomat til tomatpuré øker tilgjengeligheten av lykopen, som er et kraftig antioksidant.

Sellerirot

Sellerirot

Vi bruker frosset norsk sellerirot. Fersk sellerirot har vi funnet krevende å håndtere i produksjonen.

Krydder

Krydder

Pepper og chilli er fra India.

Rapsolje

Rapsolje

Rapsolje regnes generelt som en sunn olje, spesielt sammenlignet med mange andre matoljer fordi balansen mellom omega-6 og omega-3 er gunstig. 

Eddik

Eddik

Vi burker litt eddik i vlitgryta, da det er godt med litt ekstra syre i fløtesausen. I tillegg senkes pH som gir forlenget holdbarheten.

Naturlig aroma

Naturlig aroma

Naturlig aroma er smakstilsetninger som er utvunnet fra naturlige kilder, som planter, frukt, grønnsaker, krydder, urter eller animalske produkter. Den viktigste forskjellen mellom naturlig aroma og kunstige aromaer er at naturlige aromaer kommer fra råvarer som finnes i naturen, mens kunstige aromaer er kjemisk fremstilt.

Enkelt forklart; i stede for å koke kraft, som er en lang og kostbar prosess, bruker vi en naturlig fremstilt smak av kjøttkraft. Denne er en identisk kjemisk kopi av smaken vi ville ha fått ved å koke kraft. 

Aromaen vi bruker i bacalao er hemmelig 😉


Sukkerkulør

Sukkerkulør

Fra naturens side blir kjøtt grått når det kokes. Vi synes ikke fargen er så delikat og velger derfor å tilsett litt sukkerkulør i viltgryten vår.