Våre råvarer

Vi lager våre...

Fisk

Fisk

Vi bruker Alaska Pollock i vår bacalao. Dette er en vill torskefisk som finnes i rike forekomster i Stillehavet. Vi mottar frossen fileter som vi tiner, salt-modner og tørker selv på fabrikken i Folldal.

Mange lurer på hvorfor vi ikke bruke norsk torsk. Det er flere årsaker til det. Mange forbrukere ønsker rimelig mat. Vi er stolt av å produsere en av Norges rimeligste ferdigretter. Dette gjør det mulig for mange å lage seg et enkelt fiskemåltid i hverdagen. En annen årsak er at vi må ivareta mattryggheten ved å koke til en høy temperatur. Den norske torsken (Gadus morhua) tåler ikke det. Da blir den tørr og smakløs. Alaska Pollock derimot koker uten å bli tørt, og tar også til seg de gode smakene fra sausen. 

Reinsdyr

Kvernet kjøtt

Kjøttet kommer fra Stensaas Reinsdyrslakteri  på Røros. De kverner en egen farse til oss bestående av 50% reinsdyrkjøtt, 30% elg og 20% storfe-fett. 

Fløte

Fløte, Rømme og smør

 Vi bruker økologisk fløte og rømme fra Rørosmeieriet i Viltgryten. 

Smøret er fra Tine.

Potet

Potet

For oss er det viktig å bruke ferske norske grønnsaker. Vi kjøper derfor potet fra Revtal i Vestfold. Bonden dyrker nok potet til å sikre oss forsyninger hele året!

Gulrot
Løk

Løk og gulrot

Løk og gulrot kommer bra bønder i Toten-området i Innlandet fylke. Vår samarbeidspartner gjør sitt beste for å sikre oss norske varer hele året. Dette har ofte gått bra, men i dårlige år må det importeres noe midt på sommeren. Da er gjerne lagrene tomme for norsk løk og gulrot.

Tomat

Tomatpuré

Tomatpuréen kommer fra Portugal

Sellerirot

Sellerirot

Vi bruker frosset norsk sellerirot, da vi har funnet det krevende å håndtere denne i produksjonen.

Krydder

Krydder

Pepper og chilli er fra India

Rapsolje

Rapsen er dyrket og presset i Danmark.

Eddik

Det er godt med litt ekstra syre i fløtesausen. I tillegg senkes pH som gir forlenget holdbaret.

Naturlig aroma

Aroma kan være et lukt eller smaksstoff. Disse er, som alt i verden, bygd opp av kjemiske komponenter. 

I vårt tilfelle er det snakk om et smaks-stoff. I viltgryten bruker vi en kjøtt-aromar. Denne aromaen er en identisk kjemisk kopi av den naturlige smaken av kjøtt. Derfor kalles det naturlig aroma. Ved benevnelse «aroma» alene, er det plukket kjemiske komponenter for å lage en smak. 

Enkelt forklart; i stede for å koke kraft, som er en lang og kostbar prosess, bruker vi en naturlig smak, som er en identisk kjemisk kopi av smaken vi ville ha fått ved å koke kraft.

Et annen eksempel for å forklare aroma er smaken av jordbær (det bruker ikke vi, altså). Smaken av jordbær består av ca 200 kjemiske komponenter. Hvis man skal lage en en naturlig jordbær-aroma, må man bruke alle de 200 komponentene. Alternativt kan man lage en smak som ligner jordbær – da hadde man brukt færre komponenter og måtte brukt betegnelsen «aroma» på smaken.

Sukkerkulør

Fra naturens side blir kjøtt grått når det kokes. Vi synes ikke fargen er så delikat og velger derfor å tilsett litt sukkerkulør.