Om Primar

God mat blir laget fra bunnen av - med naturlige råvarer og egne oppskrifter, slik du kanskje gjør på ditt eget kjøkken . Vi er en familiebedrift med lange tradisjoner innenfor matlaging, og gjør det akkurat slik som man gjør det hjemme - bare i mye større gryter. På vår lille fabrikk i Folldal har vi rørt i grytene i over 20 år, noe vi ønsker å fortsette med i minst 20 år til. Målet er at du enkelt skal kunne servere vår mat som hjemmelaget, og samtidig forvente å bli trodd. Vårt mest kjente produkt - Primar Ekte Bacalao, er i dag Norges klart mest populære bacalao og en av Norges mest solgte ferske, ferdige retter. 

I Primar vitser vi om at fisken blir tørket på bergene i Rondane - det er jo ikke helt slik det foregår, men vi har utviklet en egen prosess basert på klippfiskmetode som er spesielt godt egnet til vår bacalao. I tillegg bruker vi norske grønnsaker så lenge sesongen varer - som regel fra august til medio juni. Ambisjonene er store, og hver gang du kjøper et produkt fra oss bidrar du til å sikre arbeidsplasser i fjellbygda Folldal.

Tidslinje 2022

1918-1920: ålesund

Det startet med en gammel oppskrift som Sissels farmor lærte av den spanske konsulen Lauritz Devold, da hun jobbet for han som husholderske i Ålesund i perioden 1918-1920. Hun ble raskt kjent for sin eksepsjonelt gode bacalao, noe Sissels far, Kjell, senere ønsket å videreutvikle.

1997: primar etableres i oslo

Sissels far Kjell startet som den første i Norge produksjon av fersk, ferdig bacalao i Oslo i 1997. Jacob´s på Holtet - Norges største delikatessebutikk var den første til å sette kiloboksen i hyllen. Mange butikker fulgte etter. Under utdeling av smaksprøver i butikkene var det gjerne flere hundre som ville smake. Alle hadde hørt Ingrid Espelid Hovig og Jan Otto Johansen snakke om bacalao på TV, men få hadde smakt det. Produktet falt i smak!

2007: primar flyttes til fjellbygda folldal

Etter hvert fikk Kjell behov for å investere i en større kokegryte, og i den forbindelse gjorde han seg kjent med blant andre Tine-meieriet i Folldal. Dette endte med at han like gjerne kjøpte hele meieriet, og produksjonen ble flyttet til fjellbygda i 2007.

2009: sissel overtar

I 2009 tok Sissel over Primar etter sin far, flyttet til Folldal og bosatte seg på gården Blæsterdalen ved foten av vakre Rondane. Ganske raskt ble Primar en viktig hjørnesteinsbedrift i Folldal.

2009-2017: Primar opplever solid oppgang

Som et resultat av kontinuerlig salgsarbeid og effektivisering av produksjonsprosessene i fabrikken, opplever Primar et stort løft i årene fra 2009 og til 2018. Vi fikk i løpet av disse årene kjedeavtaler med alle kjedene - Norgesgruppen, Rema og COOP.

2018 - 2019: Nye produkter blir til 

I 2018 begynte vi å utvikle nye produkter, samtidig som vi utarbeidet en helt ny designplatform. Vi lagde flere spennende bacalao-varianter, hvor Ekte Bacala Jalapeño ble lansert i februar 2019. Vi utviklet også en ny fiskegryte inspirert av Amerikanernes Mac´n cheese, som ble lansert samtidig.

2020: Lokale råvarer og porsjonsretter

Vi i Primar brenner for lokalt samarbeid for felles vekst. I 2019 startet arbeidet med å utvikle produkter basert på råvarer fra Fjellregionen som sentrale ingredienser. Vi ble i 2020 medlem av Rørosmat, og høsten 2020 lanserte vi vår Viltgryte fra Røros-traktene. Inspirasjonen til denne er hentet fra de lange og sterke tradisjonene innenfor jakt- og fiske i området, og det blir på mange måter Østerdalens svar på sodd - nemlig «Hakk». Hakk er kvernet viltkjøtt som stekes med løk og tilsettes vann og eventuelt fløte. Den serveres gjerne med gulrot og potet. Videre ønsket vi å benytte oss av råvaren bygg fra Dyrk Mølle på Tynset. Her så vi mot Italia – og utviklet en byggotto med kylling og sopp. Dette er et helnorsk svar på italienernes risotto. Produktene ble lansert i utvalgte butikker i Coop og Norgesgruppen samme år.

Samtidig lanserte vi også bestselgeren vår Ekte Bacala Originalen i porsjonspakker. Vi ønsker å bidre til økt fiskekonsume og fikk også prøve oss i markedet med en Fiskegryte med pasta.

I 2020 innledet vi et samarbeid med Jensen & co for å styrke oss på salgssiden.

2022: Ny bacalao-variANT

Som Norges største produsent av bacalao syntes vi tiden var inne for å forsøke å lansere noe helt nytt i kategorien. Etter mye koking og smaking falt valget på en pikant hvit bacalao-variant. Denne består av fisk og grønnsaker i en flydig hvit saus med hvitløk, soltørket tomat og sorte oliven som bærende smakselementer. Denne ble lansert i februar 2022.

primar sitt Samfunnsengasjement

primar_om_oss

I Primar er vi opptatt av hva vi kan gjøre for å utgjøre en positiv forskjell, både nå og for fremtiden - vi har som mål å forbedre oss og ta valg vi mener er riktige, hver eneste dag. Vi tror veien til en sunnere klode er at alle bidrar der de kan.

primar_om_oss

Vi er opptatt av å bidra til å gjøre det enklest mulig å spise sunt, men samtidig godt og av hjemmelaget kvalitet - også når man trenger en rask løsning. Gode måltider er viktig både for en bedre hverdag og helg.

primar_om_oss

Vi benytter fisk fra MSC-sertifisert fiskeri (bærekraftig og miljøvennlig), og etterstreber å få kjøpt fisk fra de samme trålerne så sant det er mulig for å få en jevnest mulig kvalitet.

Primar_om_oss

Primar er en hjørnesteinsbedrift. Våre ferdigretter blir produsert lokalt på vår lille fabrikk i Folldal. Vi bidrar i lokalsamfunnet og fjellregionen ved å sponse ulike arrangementer, lag og foreninger.

Vi er i dag stolte sponsorer av:
Folldal  Idrettsforening

Folldal Turlag 

primar_om_oss

Vi er opptatt av å bidra til å gjøre det enklest mulig å spise sunt, men samtidig godt og av hjemmelaget kvalitet - også når man trenger en rask løsning. Gode måltider er viktig både for en bedre hverdag og helg.

Primar_om_oss

På fabrikken kildesorteres alt avfall etter gjeldende regler og hentes av godkjent mottaker.  Bådet begeret og etiketten er laget av PP-plast og er godt egnet til resirkulering. Skålene til enkelporsjonene er selvsagt fra for carbon black.